6 Kasım 2014 Perşembe

Mercedez Benz Kuruluşu


1897 yılında Fransa'nın Nice kentinde yaşayan Avusturyalı tüccar ve Avusturya Nice Başkonsolosu Emil Jellinek, Daimler fabrikasını ziyaret ederek bir otomobil satın aldı. Uluslararası finans dünyası ve aristokrasi ile iyi ilişkiler içinde olan Jellinek, Daimler otomobili ile Fransız Riviera'sında büyük ilgi topladı. Daha sonra Jelinek 1899'da 23 beygir gücünde motorla donatılmış bir Daimler yarış otomobiline büyük kızı Mercedes 'in adını vererek bu araçla Nice'de bir yarışa katıldı ve birinci oldu. Bu başarıdan sonra Jelinek, Daimler fabrikasına 36 otomobil sipariş verdi ve bu araçların "Mercedes" adını taşımalarını şart koştu.
Emil Jelinek'in elde ettiği satış başarısı üzerine Daimler, 1901 yılından itibaren ürettiği araçları "Mercedes" olarak adlandırmaya karar verdi. Mercedes İspanyolca konuşulan ülkelerde çok kullanılan bir isimdir. Kelime olarak da Mars gezegeninin İspanyolca adıdır. Lütuf ve zarafet anlamına da gelmektedir. 23 Haziran 1902 tarihinde Mercedes marka adı olarak tescil edildi. 26 Eylül 1902 tarihinden itibaren de kanunlarca koruma altına alındı.
Amblem
Şirketin kurucusu Karl Benz, Deutz'daki motor fabrikasındaki görevinin ilk yıllarında, Köln ve Deutz manzaralı evinin tepesine bir yıldız amblemi koymuş, eşine yazdığı mektuplarda bu yıldızın günün birinde başarıyı ve gücü temsil edeceğini ve fabrikasının üzerinde parlayacağını söylemişti. Yıldız Daimler'in, motorlu araçların "karada, suda, havada" evrenselliğini simgelemektedir. 1909'da tescil edildi.
1916 yılında yıldızın etrafı, içinde dört küçük yıldızın ve Mercedes isminin yer aldığı bir daireye çevrildi.
1926'da Daimler-Benz birleşmesi ile Benz'in defne yapraklarından çelengi yıldızın etrafını sardı.
Üretim

Aslen Almanya üretimi olsa da Mercedes-Benz araçları başka ülkelerde de üretilir/monte edilir. Bunlar:
Arjantin (otobüsler, kamyonlar ve Sprinter Vanlar. Almanya dışındaki ilk üretim yapılan yer)
Avusturya
Bosna-Hersek
Brezilya Kamyonlar, Otobüsler ve C-Class araçlarının üretimi yapılmaktadır. Kuruluşu 1956'dır. Ayrıca 1999-2005 yılları arasında A-Class üretimi de yapılmıştır.
Kanada
Mısır'da Egyptian German Automotive Company ile.
Macaristan (A- ve B-Sınıfı modellerinin yeni nesillerinin üretimi yapılacağı bir fabrikanın açılacağı duyurusu 18 Haziran 2008'de yapılmıştır.)
Hindistan
Endonezya
İran (2010'dan bu yana üretim yoktur.)
Malezya
Meksika—Mercedes Benz de Mexico Mercedes'in gerek geliriyle gerek çalışan sayısıyla en büyük yabancı şubesidir. Latin Amerika ve Kuzey Amerika pazarının büyük çoğunluğunu elinde bulundurur.
Nijerya Filipinler
Rusya
İspanya Güney Afrika
Tayland
Türkiye
Birleşik Krallık(İngiltere)—SLR spor arabaları, ingiltere'de Woking'de bulunan McLaren Teknologji Merkezi'nde üretilmektedir. Brackley, Northamptonshire, Mercedes Grand Prix fabrikasına ev sahipliği yapar, ve Brixworth, Northamptonshire ise Mercedes-Benz HighPerformanceEngines(mercedes yüksek performans motorları)'in bulunduğu yerdir.
Birleşik devletler Mercedes-Benz M-Sınıfı Sport aracı, R-sınıfı Sport Tourer, ve tam boyutlu GL-Class Lüks Sport araçlarının tamamı, Tuscaloosa, Alabama yakınlarında olan Mercedes-Benz üretim tesislerinde üretilir.
Vietnam yolcu ve ticari araçları üretilir. Kuruluşu 1995'tir.

Kamyon Kazaları

 

 Kazada, kamyondaki 6 kişi yaralandı. Evden eve nakliyatçılık yapan Ayhan Akçelik (32) idaresindeki 61 K 0845 plakalı kamyon, Çukurçayır Beldesi Kaymaklı Mahallesi'nde rampa yoldan çıkamayınca durdu. Kısa süre sonra geri geri hareket etmeye başlayan kamyon, yoldaki mıcırın da etkisiyle kayarak yaklaşık 5 metre yükseklikten bir evin önüne devrildi.
Kazada sürücü Akçelik ile bazıları kamyonun kasasında bulunan Melih Oğul (29), Mehmet Ulusoy (23), Güngör Başar (28), Bayram Bekâr (30), Savaşkan Köroğlu (32) yaralandı.
Yaralılar, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde tedavi altına alındı.
Mahalle sakinlerinden Osman Köse, bu tür kazaların söz konusu yerde sıkça yaşandığını dile getirerek, "Kamyon durduktan kısa süre sonra geri geri gelerek hemen evlerin önüne düştü. Mahallemizde bu gibi kazalar genelde çok yaşanıyor. Yolda iş makinelerinin düşürdüğü ufak taşlar araçların kaymasına neden oluyor. Allah'tan kamyonun düştüğü yerde o sırada kimse bulunmuyordu. Yetkililerden bir an önce yola önlem almalarını istiyoruz" diye konuştu.
 Yaralılardan şoför Akçelik ve kamyonun kasasında bulunan Mehmet Oğul hastaneden hayatını kaybederken kamyonun kasasında bulunan Güngör Başar, Bayram Bekâr, Savaşkan Köroğlu, Mehmet Ulusoy hafif yaralı olarak kazadan sağ çıktılar. Kazaya gelen Savcı Ahmet Kanca olay yerini inceledikten sonra belediye çalışanlarını arayarak bu bölgenin asfaltının yapılmasını ve gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Kazadaki yaralılardan Mehmet Ulusoy “Çok üzgünüz keşke böyle bir olay olmasaydı ve işçi arkadaşlarımız hayatını kaybetmeseydi diye konuştu.” Kazada hayatını kaybeden Akçelik Ve Mehmet Oğul memleketleri Ordu’ya gönderilerek toprağa verildi. 
Bu tür kamyon kazalarında dikkat çok önemlidir. Çünkü kamyon kazalarında bir çok ölüm ve yaralanma olmaktadır. Yaralanmaların çoğu da ölümle sonuçlanmaktadır. Bu tür kazalarda dikkatsizlik çok fazla olduğu için dikkate çok önem verilmelidir ve kamyonun bakımları tam olmalıdır. Kamyonu süren kişinin yollara ve yollardaki çukurlara bakması çok önemlidir çünkü görmediğimiz bir çukura girdiğimizde kamyon devrilebilir veya kamyon arıza yapma olasılığı vardır. Bu yüzden kamyon kullanan şoförlerin yollara ve kamyonun bakımlarına çok dikkat etmesi gerekir.


Kamyon Arkası Yazıları


Bu renkteki tek kamyon benimki,bir tane daha vardi geçen gün yikadilar
Sollama beni, sollarim seni! Hadi, hayirli yolculuklar abi... 
Ister kiro de ister maganda;ama paranin allahi bende 
O gözlerin var ya! Benim olacaksin delikanlica. 
Önünü görmeden sollama evine aci haber yollama 
Dünya dikenli bir hayat sevenlerde mi kabahat?
Rampalarin ustasiyim, gözlerinin hastasiyim.. 
O gözlerin varya;benim olacaksin delikanlica 
Yaklasma toz olursun, geçme pisman olursun. 
Bir sabah uykusuna doyamadim bir de sana... 
Hey!You didnt understand me i burned for it 
Dünya delikanli olsaydi, yuvarlak olmazdi. 
Inat etme gökyüzü benim kadar aglayamazsin 
Yaklasma toz olursun geçme pisman olursun! 
Rampanin atmacasi! 
Gidisine kizlar, durusuna yollar hasta... 
Gözlerin güzel ama bakmasini bilmiyorsun. 
Istedim vermediler; sen söförsün dediler! 
Gözlerin güzel ama bakmasini bilmiyorsun 
Kurbanda kesilir koç,yollara yakisir doç 
Yokusta geçme beni bayirda düzerim seni 
Istedim vermediler,sen söförsün dediler 
Yüreginde bilegin kadar kuvvetliyse gel 
Uzaktan sevecegim, haberin olmayacak. 
Benim için aglama gözlerinden olursun 
Durusuma kizlar,gidisime yollar hasta 
Dünya delikanli olsa yuvarlak olmazdi 
Asiksan vur saza, söförsen bas gaza! 
Çilemse çekerim, kaderimse gülerim! 
Bir sana,bir gece uykusuna hasretim 
Sevene can feda, sevmeyene elveda! 
Asiksan vur saza,söförsen bas gaza 
Hatasiz dost arama yalniz kalirsin 
Gaz, fren, sanziman; halim duman! 
Sollama beni, mahçup ederim seni! 
Tek rakibimiz, Türk Hava Yollari. 
Sevene can feda,sevmeyene elveda! 
Uzaktan severim ruhun bile duymaz 
Çilemse çekerim,kaderimse gülerim 

Usul geç söför uyanmasin 
Sollama beni,mahçup ederim seni 
Kamyoncu dediler kiz vermediler 
Sen hangi mevsimin yagmurusun? 
Allahin verdigi gaza basilir 
Kuzu kurdun, yol Ford'un... 
Alirsin Ford, olursun Lord! 
Alem bana,ben sana hastayim 
Tedbir senin takdir allahin 
Yollar doç'un bastir koçum 
Kuzu kurdun yollar ford'un 
Ask çekenin, yol gidenin! 
Çilemse çekerim,kaderimse gülerim 
Sarsildim ama yikilmadim 
My other car is porsche 
Ask çekenin,yol gidenin 
Büyüyünce TIR olcam!.. 
Aldim ford,oldum lord 
Aldim ford,oldum zort 
Ya seninle ya sensiz 
Senin baban yalanci! 
Miras degil,alinteri 
Karsiliksiz sevenler
Rampalarin atmacasi 
Rahmetlide sollardi 
Rampalarin ustasiyim,gözlerinin hastasiyim  

Yakalarsam TIK TIK! 

Uzun Yolda Kamyon Kullanmanın İncelikleri

Normal zaman dilimlerinde de araba kullanmak özen ister, ancak uzun yolda araba kullanma söz konusu ise bu özen katlanarak artacaktır. Özen gösterilmesi gereken konular, dikkat edilecek noktalar listesi de uzar gider.

Özellikle eğitimi, yeterli pratiği olmayan ve kendine güvenmeyen sürücü uzun yolda trafiğe çıkma girişiminde bulunmamalıdır. Trafiğe çıkma sorumluluğu oldukça önemli ve ağır bir sorumluluktur.

Alışkın olunmaması, görüş gücünün zayıflığı gibi muhtemel tehlikeler tecrübesiz bir sürücünün idare edebilmesi oldukça güçtür.Aracınızın klasik bakımlarını yaptırın. Araçlarınızda kış lastiklerinin takılı olmadığından emin olun. Yola çıkmadan lastik diş derinliklerini ve havalarını kontrol edin. Klima ve havalandırma sisteminin çalıştığından emin olun.Yola sabah erken saatlerde çıkın. Mola yerlerini önceden belirleyin. 2 saatte bir veya her 150 kilometrede 15 dakika mola verilmesi gerektiğini unutmayın.

Öncellikle uzun yola çıkmadan önce araba bakımı, genel kontrolü, kasko ve zorunlu trafik sigortası muhakkak yapılmalıdır. Motor ve ‘’Lastik Kontrolünde Atlanmaması Gereken Noktalar’’halledilmiş olmalı. Silecek suyu, yağ durumu ve benzin kontrolü yapılmalıdır.Araçta klimanın yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin. Sürekli klima açık gitmeyin, aracı 30 dakika da bir havalandırın.

Uzun Yolda Araç Nasıl Kullanılır?
• Uzun yola çıkmadan önce yeterince dinlenilmiş ve dinç olunmalıdır.
• Asla alkol alınmamış olmalıdır.
• Güncel olan bir karayolu haritası muhakkak araçta bulunmalıdır.
• Sürücü koltuğuna oturur oturmaz emniyet kemeri takılmalıdır, sizi sevdiklerinize bağlayacak olan emniyet kemeridir. Her daim emniyet kemerinin önemini unutmayın!
•Çok uzun süre araç kullanmaya çalışmak gibi iddiada bulunmayın, ara ara dinlenin.
•Hava güneşli ise muhakkak güneş gözlüğü kullanın.
•Cep telefonu kullanmamaya özen gösterin.
•Yanınızdakilerin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin, dağılmış konsantre tehlikeye davet çıkarır.
•Kasaba ve köy gibi yerlerde hız oranını düşürün. Aniden karşınıza çıkan bir kümes hayvanı paniklemenize sebep olabilir.
• İki üç saatte bir mola vererek ihtiyaçlarınızı giderin.
• Yol boyunca trafik işaret ve levhalarını gözden kaçırmamaya özen gösterin.
• Aracın kontrolünü elinizden bırakmayın.
• Araçla hız yapmaya çalışmayın.
• Araça her zaman yangın tüpü olmalıdır.
• Aracı yoldan çıkarmayınız.
• Aracın lastikleri yola uygun olmalıdır.
• Araçtaki kişi sayısı her zaman önemlidir aracın alıcağından fazla kişi bindirmeyiniz.